Er staan twee foutjes in de eerste druk van het boek. Bekijk hier de correcte links.

Tip! Het maken van een action board

In de begeleiding van oudere kinderen en adolescenten dring ik aan op het maken van een action board. In het kader van de regie over je leven in handen nemen. Een action board is een collage van je wensen in het leven. Wanneer je doelen stelt op papier, ze hardop leest, visualiseert dat je ze bereikt hebt EN een action board maakt met je handen, gebruik je alle zintuiglijke kanalen, waarmee je brein aan het werk kan.

Het maken van een action board en het dagelijks zien ervan, al is het in het voorbijgaan, activeert talloze routes in je brein, stuurt ze de kernboodschap van wat je echt wilt. Het concept van selectieve
aandacht in combinatie met neuroplasticiteit van gedragsverandering, levert absoluut resultaat op. Natuurlijk niet door na het creëren passief af te wachten of je die hoofdprijs wint, maar als ondersteuning van je nieuwe denk/voel/gedragspatronen.

Je kunt overal een action board van maken, van een kartonnen a4-tje tot een bord op posterformaat. Je hoeft geen directe weergaven te gebruiken, liever zelfs metaforische plaatjes. Je zoekt afbeeldingen in tijdschriften of uitgeprinte foto’s, die symbool staan voor zaken die er voor jou toe doen in het leven. Je plaatst de belangrijkste dingen bovenaan of in het midden. Dan geef je de rest een plekje. Doe een stap achteruit en bekijk of het zo goed is. Van tijd tot tijd kun het wijzigen, bijv. omdat je betere afbeeldingen vindt of omdat je doelen veranderen. Op een magneetbord is dit natuurlijk eenvoudig. De beste plek om het bord neer te zetten of te hangen, is daar waar je het minstens 1x per dag ziet.

Ik vond dit idee eerst wat onnozel om op mijn leeftijd te gaan uitvoeren, maar sinds ruim anderhalf jaar heb ik er een, weliswaar een simpele.

En ik ben er zo blij mee, dat ik het hier zelfs durf te tonen.. Ik heb er enkele heel persoonlijke items voor de foto afgehaald. Het bord staat naast mijn bed tegen de muur. Elke ochtend EN avond word ik automatisch herinnerd aan focussen op wat voor mij belangrijk is, met dankbaarheid, genot en gemak. Daardoor ben ik steeds beter in staat te kiezen in hoe ik omga met de hobbels in het leven.

Maak er ook eens een!